Persoons Gebonden Budget (pgb)

Het Persoonsgebonden Budget is een budget dat u krijgt toegekend van uw gemeente indien u zorg nodig heeft. Bijvoorbeeld als u een ziekte of een handicap heeft, of als u wegens ouderdom behoefte heeft aan zorg. Met het Persoons gebonden budget dat u ontvangt van de gemeente kunt u zelf een zorgverlener inhuren voor zorg, maar ook kunt u ook hulpmiddelen aanschaffen. Bent u chronisch ziek of heeft u een beperking of aandoening? Met een PGB neemt u zelf het heft in handen en regelt u uw eigen zorg, begeleiding, hulpmiddelen of voorzieningen. Zo kunt u zelf bepalen wie u komt helpen en wanneer, maar ook wat deze hulp precies doet. Om uw zorg te beheren via een Persoonsgebonden budget zijn er diverse mogelijkheden.

Welke pgb’s zijn er:

Er zijn diverse mogelijkheden om uw zorg middels een persoonsgebonden budget te beheren. Voor de meest actuele informatie verwijzen wij u naar de website www.pgb.nl

Eigen bijdrage pgb

Ontvangt u een Persoonsgebonden budget voor zorg of hulpmiddelen en bent u ouder dan 18 jaar? Dan dient u altijd een eigen bijdrage te betalen. De hoogte van die eigen bijdrage is afhankelijk van uw inkomen. U betaalt deze bijdrage aan het CAK, een publieke dienstverlener die in opdracht van de overheid regelingen uitvoert. Wilt u weten hoe hoog uw eigen bijdrage ongeveer zal zijn? Vul dan de rekenhulp in van het CAK (link https://www.hetcak.nl/zelf-regelen/eigen-bijdrage-rekenhulp). In 2019 is de eigen bijdrage maximaal € 17,50 per periode van vier weken (alleen geldig bij maatwerk voorzieningen). Ontvangt u huishoudelijke hulp via een PGB, dan ontvangt u de nota van geleverde zorguren rechtstreeks van ons. Deze nota kunt u doorsturen naar de SVB, die uw budget beheert.

Begeleiding of hulp bij dagelijkse werkzaamheden

Heeft u hulp of begeleiding nodig bij dagelijkse werkzaamheden, dan ontvangt u altijd een PGB dat toereikend is voor het aankopen van de voorziening die u nodig heeft. U mag zelf bepalen waar u die hulp of begeleiding aankoopt, hoewel de gemeente bepaalt of u dit bedrag tevens dient te gebruiken voor onderhoud, reparatie of verzekering. Wilt u huishoudelijke hulp of begeleiding aanschaffen met uw PGB, dan kunt u bij ons terecht. Wij verzorgen hulp op indicatie van uw gemeente, hulp die volledig aangepast kan worden aan uw behoeften.

Welke hulp vindt u bij BENS thuiszorg?

Wanneer u door omstandigheden hulp nodig heeft en uw naasten in de buurt niet meer kunnen blijven inspringen dan is BENS thuiszorg een uitstekende oplossing. Onze medewerkers zijn erg betrokken en zorgen er met alle liefde voor dat u in uw eigen omgeving kunt blijven wonen. Bij BENS Thuiszorg kunt u zowel zorg inkopen voor persoonlijke begeleiding als voor huishoudelijke hulp. Bij persoonlijke begeleiding zorgen wij er voor dat u meer grip krijgt op het dagelijkse leven en u zelfstandig kunt blijven wonen. Bij huishoudelijke hulp helpen wij u uw woning leefbaar en schoon te houden. Welke hulp u ook nodig heeft, wij staan altijd voor u klaar en zorgen voor een goede match tussen u en onze medewerker.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het Persoonsgebonden Budget? Kijk voor de meeste actuele informatie op de site van het PGB (link: www.pgb.nl) of neem contact met ons op. Wij geven u graag advies over uw persoonlijke situatie.

BENS Thuiszorg Hulp Thuis levert huishoudelijke hulp op basis van een indicatie in de volgende gemeenten: Gouda, Bodegraven, Reeuwijk, Waddinxveen, Krimpenerwaard en Zuidplas.